Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Informatizarea spitalelor,
punte între necesitate şi performanţă

19 Martie 2004



Sistem Integrat de Monitorizare a Asistenţei Medicale


Spitalul Judeţean Argeş are 1101 paturi şi este organizat pe sistem pavilionar, format din: Pavilion 1 Spital Judeţean Argeş, Pavilion 2 Spital Judeţean Argeş, Pavilion „Nicolae Bălcescu“ şi Pavilion Secţie de Oncologie. Are 1397 de salariaţi dintre care 212 medici şi 598 de asistente, repartizaţi pe 24 de secţii şi 13 compartimente.


În cadrul spitalului sunt tratate toate specialităţile medicale, mai puţin neurochirurgia şi chirurgia vasculară periferică. Anual, în spital se internează aproximativ 54.000-55.000 de pacienţi, ceea ce înseamnă că unul din 12 locuitori ai judeţului Argeş, care are o populaţie de aproximativ 680.000 de locuitori, ajunge o dată pe an în spital. În plus, în ambulatoriul de specialitate al spitalului judeţean se acordă peste 210.000 de consultaţii anual.


Dr. Constantin PaunNecesitatea de a lua decizii rapide şi eficiente a determinat Consiliul de Administraţie al spitalului să-şi dorească un Sistem Informatic Integrat care să răspundă, în timp real, la solicitările complexe reclamate de managementul modern al activităţii medicale. Dr. Constantin Păun, Directorul Spitalului Judeţean Argeş, a menţionat: Încă din anul 1997 s-a pus problema informatizării Spitalului Judeţean Argeş. Am făcut câţiva paşi, însă acest lucru a fost întrerupt din lipsă de fonduri. A fost reluată această tentativă începând cu 2000, când s-a hotărât implementarea programului SIMAM – un sistem integrat de monitorizare a activităţii medicale.


Un manager trebuie să-şi identifice problemele şi mai ales priorităţile, iar SIMAM a reprezentat o prioritate. Dacă pentru moment a părut un „lux” (am fost oarecum pionieri) am considerat că este o investiţie care îşi va demonstra eficienţa în timp. Şi am avut dreptate pentru că s-a amortizat cu vârf şi îndesat prin avantajele pe care le are şi maniera în care se lucrează în acest moment, a completat dr. Venera Lefterescu, Director Adjunct Medical al Spitalului Judeţean Argeş.


Sistemul Integrat de Monitorizare a Asistenţei Medicale (SIMAM) este un program românesc dezvoltat de WolfSoft Company. A fost constituit ca un program structurat top-down şi modular, care acoperă întreaga activitate medicală şi paramedicală (financiar-contabilă, personal, administrativă, etc.), desfăşurată într-un spital prevăzut şi cu un ambulator de specialitate, cum este Spitalul Judeţean Argeş. O particularitate a reprezentat-o şi organizarea acestuia pe cele patru pavilioane, situate la o distanţă 2,5-3 km de pavilionul central, care a impus comunicaţia între acestea prin fibră optică şi reţea wireleess asistată.


Programul SIMAM oferă accesul facil la datele medicale anterioare ale unui pacient, optimizează aprovizionarea cu medicamente şi materiale sanitare, evidenţiază stocurile cu mişcare lentă, asigurând prin aceasta o eficientizare suplimentară a activităţii medicale.


Ne place să credem că nu este un simplu program informatic, ci este un sistem care oferă directorului toate datele privind activitatea spitalului pe care îl conduce pentru a putea fi asistat în deciziile pe care le ia. Eficienţa, ca în orice activitate care este asistată de calculator, depinde în proporţie de 90% de deciziile pe care le ia directorul, a precizat dr. Flavius Băjan, Medic-Şef al Secţiei de Urologie.


Sistemul de operare al programului este Windows Server 2000, iar înregistrarea în „mirroring“ a întregii baze de date însoţită de tehnicile „RAID“ conferă o siguranţă sporită în exploatare, eliminând riscul pierderii accidentale a datelor. SIMAM gestionează peste 165 de gestiuni la nivelul spitalului, fiecare secţie având minim trei gestiuni şi maxim şapte gestiuni. „Într-un sistem normal de gestiune a unui spital, toată lumea este implicată. Posibilităţile mele de dezvoltare profesională, ca medic, sunt mai mari cu cât eu reuşesc să fac un act medical mai eficient. Un sistem normal este acela în care medicul este implicat activ, acela în care medicul înţelege că din 100 de lei s-au economisit 4 lei, care se pot concretiza în noul ecograf pe care şi-l doreşte“ a subliniat dr. Flavius Băjan.


SIMAM înregistrează costul actului medical prin integrarea valorii manoperei medicale, a costului investigaţiilor practicate, a medicamentelor şi a materialelor consumate. Acest cost poate fi calculat, defalcat, pe pacient, medic curant, secţie sau la nivelul întregii unităţi sanitare. De asemenea, prin modulul „Manageriat“, furnizează, în timp real, personalului de decizie, informaţii comparative privind evoluţia costurilor cu medicamentele sau cu materialele sanitare, evoluţia cheltuielilor indirecte sau a costului mediu zilnic de spitalizare la nivel de spital, secţie sau medic.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Andrei
Cata vreme este vorba de banul public, nimic nu este prea scump... Vorba aia, daca implementeaza o solutie gratuita, de unde "sa mai manance si gura lor"?
09 Mai 2004, 12:59:33
mihai c
Nu e loc pt Linux in domeniul public? Primarii, spitale, invatamant, toata lumea Microsoft...nu se gandeste nimeni si la costuri? (?)
27 Aprilie 2004, 01:29:19
un fost angajat al sp. jud.
rog ca domnul copceag sa verifice pe domnul ciubuc cum aprovizioneaza bucataria sp.jud. deoarece aduce numai marfa exp.indeosebi carnea de la sc.rador.srl bascov. din aceste tranzacti ai ramin comisioane grase negociind cu aceste societati pretul de achizitie deblocind aceasta marfa stricata
02 Martie 2006, 11:11:16